Šolska svetovalna služba na daljavo

SVETOVALNO DELO … NA DALJAVO

Spoštovani starši, dragi učenci,

naj smo še tako načrtovali svojo prihodnost, smo sedaj vsi na istem. Ujeti v svoje hiše, stanovanja, bližnjo okolico, v odnose s svojimi najbližjimi in rahlo tesnobo pred prihodnostjo.

Ne prepustimo se strahu pred tem kar nas čaka in prepogosto strašljivim napovedim medijev.

Vzemimo vsak dan posebej kot lep, enkraten, neponovljiv.  Da materam, očetom in otrokom ni treba hiteti in da smo SKUPAJ.

Bodimo drug z drugim, učimo se skupaj, kuhajmo skupaj, igrajmo se družabne igre, pripovedujmo si pravljice in šale, telovadimo skupaj , hodimo v naravo in imejmo se radi.

Novodobna tehnologija  nam kljub zaprtosti v prostore omogoča komunikacijo z zunanjim svetom in tudi mi bomo ostali povezani.

Za vprašanja vezana na svetovalno delo in druge informacije  ter za pomoč in podporo, če jo potrebujete sem dostopna od ponedeljka do petka, od 8.00 do 14.00 ure preko:

Še posebej se obračam na učence, da brez strahu komunicirajo z mano na kakršen koli zgoraj naveden način, lahko pa tudi preko Messengerja, po potrebi Skypa ali kakšne bolj aktualne možnosti, ki jo mladi bolj obvladate. Sporočite mi😊

Na strani šolske svetovalne službe boste našli uporabne povezave do strani, člankov, posnetkov povezanih z duševnim zdravjem, vzgojo, odraščanjem, prostega časa …

Ostanite zdravi,

Nives Žibrik

Telefonske številke za pomoč v stiski

NIJZ_Nagovor učencem

 

Program preventivnega zdravstvenega varstva programa otrok in mladostnikov ZDAJ.net

Na spletni strani Programa preventivnega zdravstvenega varstva otrok in mladostnikov ZDAJ.net so zbrane številne vsebine o otrocih in mladostnikih v povezavi z novim koronavirusom. Do vsebini lahko dostopate n spodnji povezavi:

https://zdaj.net/kategorija/koronavirus-otroci-in-mladostniki/

 

Spletna svetovalnica za mlade #tosemjaz

Mladim je na voljo spletna svetovalnica #tosemjaz, kjer lahko napišejo vprašanja ali poiščejo informacije o različnih temah, kot so: odnosi, odraščanje, spolnost, duševno zdravje, medvrstniško nasilje in še mnogo več. Do svetovalnice lahko dostopate na spodnji povezavi:

https://www.tosemjaz.net/

 

NIJZ: Kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu SARS-COV-2 (COVID-19)

Otroci se zgledujejo po obnašanju odraslih in v njihovem obnašanju iščejo tudi pomiritev, zato se odraslim in staršem svetuje, da če se le da ostanejo mirni, z otrokom pa se o nastali situaciji pogovarjajo. Nekaj napotkov, kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu najdete na spodnji povezavi:

https://www.nijz.si/sl/kako-se-pogovarjati-z-otroki-o-koronavirusu-sars-cov-2-covid-19

NIJZ: Strokovnjaki s področja duševnega zdravja v času epidemije koronavirusa na voljo za brezplačne razbremenilne pogovore

Če se v času epidemije koronavirusa soočate z duševno stisko, se lahko brezplačno obrnete na strokovnjake s področja duševnega zdravja, ki bodo na voljo v številnih zdravstvenih domovih po  Sloveniji in druge strokovnjake. Njihove kontakte dobite na povezavi spodaj:

https://www.nijz.si/sl/strokovnjaki-s-podrocja-dusevnega-zdravja-v-casu-epidemije-koronavirusa-na-voljo-za-brezplacne

 

Spletno predavanje prof. dr. Mateja Tuška

Spoštovani starši,

MojeZnanje.si v sodelovanju z Andragoškim centrom Slovenije in prof. dr. Matejem Tušak, univ. dipl. psih., rednim profesorjem na Fakulteti za šport, organizira za vrtce, osnovne in srednje šole, zaposlene, učitelje, starše BREZPLAČNO interaktivno predavanje preko spleta, namenjeno trenutnim razmeram.

Informacije bodo koristne za osebno uporabo in ravnanje z otroci ter mladostniki s katerimi delajo učitelji na daljavo, starši doma pa morajo prevzemati drugačno, novo vlogo. V predavanju in pogovoru, ki bo sledil, bo ugledni strokovnjak, ponudil številne odgovore za trenutno situacijo.

“V tem kriznem času je počutje ljudi in njihovo psihično stanje na preizkusu. Posebno zaposleni in tisti, ki delajo v zdravstvu, šolstvu, starši z otroci doma so še posebno močno stresno obremenjeni. Skozi predavanje bomo poskušali razložiti razloge za trenutna občutja, načine, kako sebi in otrokom lahko učinkovito pomagamo in smernice, kaj vse bi morali delati, da najlažje preživimo ta čas osame.” – Matej Tušak

Vsi, ki se želite  udeležiti spletnega predavanja se morate obvezno predhodno prijaviti na povezavi:

https://register.gotowebinar.com/register/3438573488102127371

Podrobnejše informacije o predavanju in izsek predavanja lahko pogledate na povezavi:

https://www.mojeznanje.si/Webinarji/Psihologija_ljudi_v_pogojih_izolacije_ter_razlike_pri_otrocih/

Za še več informacij so vam na voljo tudi preko telefona 01 / 568 40 40 (Simona Zupančič) ali pošljite e-pošto na trzenje@housing.si. Mesta so omejena, zato velja ponudba po načelu »Kdor prej pride«.

 

Ideje za učenje na daljavo

Drage učenke, učenci

kot ste verjetno že ugotovili je pouk in učenje na daljavo  drugačno kot vaše dosedanje učenje.

Na povezavi spodaj si lahko ogledate nekaj ide ISA Inštituta, ki vam lahko pomagajo pri učenju na daljavo.

https://isainstitut.si/isa/za-ucenke-in-ucence-nekaj-idej-ki-vam-lahko-pomagajo-pri-ucenju-na-daljavo/

 

Ajdovščina si pomaga!

Na spletni strani »Lokalne Ajdovščina« so objavljene možne oblike pomoči na našem območju, lahko pa tudi sami na kakršenkoli način ponudite svojo pomoč.

https://www.lokalne-ajdovscina.si/article/2020032118481831/ajdovscina_si_pomaga_/

 

Spletno predavanje za starše: Uspešno premagovanje izzivov učenja na domu

Spoštovani starši,

v četrtek, 2. 4. 2020 vas ob 20.00 vabimo na brezplačni  spletni seminar (Webinar) za starše:

»Uspešno premagovanje izzivov učenja na domu v času, ko so šole zaprte«

Predavanje je namenjeno staršem vseh otrok do 18. leta starosti. Udeležba je brezplačna.
Sodelovali bodo Leonida Mrgole in Inciativa Pedagogov in učiteljev.

Na njem boste izvedeli :

– Kako otroku pomagati pri domačem učenju (in pri tem ne izgoreti).

– Kako otroke motivirati za učenje.

– Razumljive razlage šolske snovi  v času, ko so šole zaprte.​

Na seminar se je potrebno predhodno obvezno prijaviti!

Prijavite se na spodnji povezavi:

https://www.vzgoja-otrok.net/copy-of-izvedi-vec?utm_campaign=38fcbb3b-9661-43a7-ab45-9da2fd6e9ab4&utm_source=so&utm_medium=mail&cid=be1a765f-0b2f-43a2-8440-1f2c409ec263

  • Kliknete na Prijavnico za starše desno
  • Na dnu strani, ki se vam odpre vpišete vaše ime, vaš email in starost otroka in klkinete: Rezerviraj moje prosto mesto!

Na vaš email vam bodo poslali povezavo na webinar.

 

KAKO OTROKOM PRESDSTAVITI COVID19

Na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani so klinični psihologi v okviru Pediatrične klinike objavili nasvete, kako se z otroci pogovoriti o virusu, ki nas ogroža. Nasveti so dostopni na:

https://www.kclj.si/dokumenti/dopis_pediatricna.pdf

 

NAPOTKI ZA POMOČ PRI OBVLADOVANJU FIZIČNE DISTANCE V SOCIALNIH ODNOSIH

Na Zbornici kliničnih psihologov Slovenije so pripravili psihološke napotke, ki so lahko v pomoč pri obvladovanju fizične distance v socialnih odnosih, izolacije in karantene v povezavi z epidemijo covid-19.

http://klinicna-psihologija.si/wp-content/uploads/2020/03/klinicni-psihologi-mediji-covid-spletna-stran.pdf

(Skupno 588 obiskov, današnjih obiskov 1)