Dan varne rabe interneta

Več kot 150 držav iz celega sveta vsako leto drugi torek v februarju praznuje dan varne rabe interneta. Na šestih od sedmih celin je vsako leto organiziranih na stotine dogodkov z namenom dviga ozaveščenosti o varni uporabi spletnih tehnologij. Dan varne rabe interneta je osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet www.betterinternetforkids.eu. Znotraj mreže že od leta 2005 uspešno deluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si. 

(Vir: https://safe.si/dan-varne-rabe-interneta/dan-varne-rabe-interneta-9-2-2021)

Na naši šoli se v projekt redno vključujemo že več let. Vsako  leto v mesecu februarju izvedemo na temo varnosti na internetu več dejavnosti in delavnic.

Dan varne rabe interneta 2023

Dan varne rabe interneta 2022

Dan varne rabe interneta smo letos obeležili v torek, 8. 2. 2022. Letos je posvečan temi spletnih prevar, zavajanj in neresničnih vsebin na spletu, ki imajo negativne vplive na mlade uporabnike interneta. Internet je okolje, kjer lahko kdorkoli objavi skoraj karkoli. Vsebine pa niso vedno preverjene in verodostojne, včasih je za njimi skrit komercialni interes ali celo nedobronamerni motiv. Tako so mladi izpostavljeni zavajajočim vsebinam, neresničnim informacijam, prevaram in škodljivim izzivom. Vse to pa ima lahko vpliv tako na duševno kot fizično zdravje, predstave o življenju in samopodobo mladostnikov.

Ozaveščanje mladih in učenje kritičnega presojanja spletnih vsebin sta izredno pomembna. Mlade želimo opolnomočiti z znanjem in drugimi orodji, s pomočjo katerih bodo lahko presojali, ali neki videni vsebini lahko zaupajo ali ne, pa naj gre za video na Youtube, članek na spletni strani ali objavo vplivneža na družabnem omrežju. Več o projektu na

https://safe.si/dan-varne-rabe-interneta/dan-varne-rabe-interneta-8-2-2022

O varnosti na spletu smo se pogovarjali na razrednih urah.

Dan varne rabe interneta 2021

Tudi v letošnjem šolskem letu  smo se vključili v projekt Mesec varne rabe interneta, ki ga izvajamo v februarju.

Na šoli smo v okviru projekta izvedli delavnice za učence 3., 6. in 8. razreda. Tretješolci so s pomočjo animiranih filmov Ne bodi ovčka spoznavali varno uporabo interneta, šestošolci so se pogovarjali o varovanju zasebnosti in uporabi družabnih omrežij, osmošolci pa o zasvojenosti s sodobnimi tehnologijami. O varnosti na spletu pa so se pogovarjali tudi na razrednih urah.

Dan varne rabe interneta smo obeležili v torek, 9. 2. 2021. Letošnji slogan se glasi “Skupaj za prijaznejši internet”. Na ta dan so se učenci od 4. do 9. razreda prijavili na spletno interaktivno predstavo z naslovom Dobro počutje in internet. Letošnji dan varne rabe interneta je bil posvečen dobremu počutju pri uporabi sodobne tehnologije. Ta nam življenje izboljša, nam marsikaj olajša, vendar pa moramo razmišljali, kako jo pravilno uporabljati, da bo njena uporaba pozitivno prispevala k našemu počutju in zdravje.

V okviru dneva varne rabe interneta so v 5. razredu pod mentorstvom razredničarke Tanja Črv Kompara nastale zanimive pesmice.

Dan varne rabe interneta 2019

Tudi v letošnjem šolskem letu  smo se vključili v projekt Mesec varne rabe interneta, ki ga izvajamo v februarju. Dan varne rabe interenta smo obeležili v torek, 5. 2. 2019. Letošnji slogan se glasi “Skupaj za prijaznejši internet”.

Cilj letošnjega projekta v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

Na šoli smo v okviru projekta izvedli delavnice za učence 3., 6. in 8. razreda. Tretješolsci so s pomočjo animiranih filmov spoznavali varno uporabo interneta, šestošolci so se pogovarjali o varovanju zasebnosti, osmošolci pa o lažnih informacijah in prevarah na spletu. O varnosti na spletu pa se bomo pogovarjali tudi na razrednih urah.

Več o projektu najdete na SAFE.SI

Dan varne rabe interneta 2016

safe

V letošnjem letu se je naša šola vključila v projekt Mesec varne rabe interneta, ki ga izvajamo v februarju. 9. februarja smo na šoli obeležili dan varne rabe interneta pod sloganom »Prispevaj k prijaznejšemu internetu tudi ti!« Na šoli smo v različnih razredih izvedli več aktivnosti, s katerimi smo učence osveščali o prijazni in varni rabi interneta in mobilnih naprav ter jih opozarjali na številne težave in pasti, ki nam jih prinese raba elektronskih naprav.

Učenci 3. razreda so ob dnevu varne rabe interneta skozi različne dejavnosti spoznavali pasti, ki jih ponuja brskanje po internetu. Osemletniki danes že veliko vedo o računalnikih, tablicah in mobilnih napravah. Skozi razgovor o uporabi računalnika smo skupaj ugotovili, da jim brskanje po spletu ni tuje, prav nasprotno, zelo zvedavo raziskujejo po internetnih vsebinah, iščejo slike, filme, risanke, najbolj pa jih privlačijo animacijske igre, v katerih so aktivni igralci. Preko računalniških iger spoznavajo svet, različne strategije, spoznavajo pa tudi nove virtualne prijatelje. Učenci sami so ugotovili, da ob pritisku napačne tipke ali potrjevanju nepoznane besede lahko domači računalnik okužijo z neprimernimi vsebinami ali virusi. Po pogovoru smo si ogledali nekaj animiranih kratkih filmov, ki otrokom na nazoren način prikažejo neprimerno ravnanje s spletnimi vsebinami in nevarnosti v virtualnem prostoru. Na plakatih, ki so jih učenci izdelali, so predstavljeni vsebina razgovora ter nasveti za varno rabo interneta. Zavedamo se, da mladim ne moremo vzeti računalnika, lahko pa jim na njim razumljiv način povemo, kako previdni moramo biti pri brskanju po virtualnem prostoru.

(Skupno 464 obiskov, današnjih obiskov 1)