Osnovna šola Col

V tednu kulture

V tednu kulture, ki je bil hkrati tudi zadnji teden šole na daljavo, so se prvošolci spomnili in se spoznali z Dr. Francetom Prešernom. Pri likovnem pouku, so se preizkusili v risanju z ogljem in nastali so čudoviti portreti našega poeta. Vsaka upodobitev je unikatna, zanimiva in drugačna, pa vendar se v vsaki takoj prepozna naš Dr. Fig. Slavica Velikonja in Tina Scozzai

Naši Prešerni

Tudi pri pouku na daljavo so bili učenci ustvarjalni in izrazni v svojih likovnih delih. Ena izmed dejavnosti ob slovenskem kulturnem dnevu je bila risanje dr. Franceta Prešerna z ogljem. Portrete so ustvarjali prvošolci in drugošolci Podružnične šole Podkraj. Prav zanimivi so. Učiteljici Katja Turk Medvešček in Slavica Velikonja

Kultura

Učenke in učenci 8. a razreda so v tem tednu viharili možgane – iskali so asociacije, ki jim jih vzbudi beseda »kultura«. Nekatere so prav zanimive. 😊 Ines Lemut

Skodelica vročega čaja

V mrzlih zimskih dneh, se prileže skodelica vročega čaja. Tako so kuhali čaj prvošolci na Colu. Nalili so ga v domiselne, pisane, unikatne in sploh najlepše skodelice. Oglejte si, kaj je nastalo. Tina Scozzai in Slavica Velikonja

Tehniški dan 5. r.

Učenci 5. razreda Osnovne šole Col so imeli v sredo 26. 1. 2021 tehniški dan. Izdelovali so pomanjšane modele naprav. Na izbiro so imeli izdelavo škripca ali gugalnice. Učenci so se dobro odrezali. Oglejte si nekaj izdelkov, ki so nastali pod njihovimi spretnimi rokami.

Sedmošolci so pri pouku naravoslovja izdelovali modele celic

Učenci 7. razreda se pri naravoslovju spoznavajo z osnovnimi značilnosti bakterijske, glivne, rastlinske in živalske celice ter jih med seboj primerjajo. Ker vemo, da je izkustveno učenje trajnejše, so izdelovali modele teh celic, saj se jim bo tako znanje o zgradbi celice bolj vtisnilo v spomin. Ko se vrnemo v šolo, bo vsak učenec s pomočjo modela v govornem nastopu svojo celico še predstavil. Vsi učenci so se pri izdelavi zelo potrudili in nastale so krasne unikatne mojstrovine, ki si jih lahko ogledate.           Lilijana Nabergoj

Tudi pouk na daljavo je lahko prijeten

Pri izbirnem predmetu sodobna priprava hrane se učenci poleg teoretičnega znanja o hrani spoznavajo tudi s postopki priprave jedi. Po danih receptih ali po lastni izbiri se urijo v pripravljanju najrazličnejših jedi in obrokov. Učenci se zelo trudijo in v dokaz pošiljajo fotografije opravljenega dela. Nekaterim gre delo že zelo dobro od rok. Vesela sem, da jim starši pomagajo, svetujejo in podpirajo pri teh praktičnih veščinah. Prepričana sem, da bo marsikateri od teh učencev v prihodnosti opravljal poklic kuharja ali slaščičarja; prav vsi pa bodo znali poskrbeti zase in za svoje družine. Lilijana Nabergoj

Nace ima dolge tace

V decembru je nastal zanimiv projekt Vokalne skupine Elum, in sicer so dekleta uglasbila 7 izštevank, ki jih je v knjigi Nace ima dolge tace med drugimi zbral in zapisal naš dolgoletni učitelj slovenščine Franc Černigoji. Ker so izštevanke iz naših krajev, in nam dobro poznane, tisti malce starejši se celo spominjamo, kako jih je učitelj Černigoj zbiral, jih je sedaj zanimivo pogledati v novi preobleki. Prepričana sem, da bodo tudi v taki obliki zašle v ure slovenščine in glasbe. Poglejte si jih na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=-im8OW-j3I8&feature=youtu.be  Jasmina Likar Štinjek