Obisk Lavričeve knjižnice

V sredo, 16. 11. 2022, smo imeli sedmošolci poseben dan. Glavni namen je bil predstavitev projekta »Rastem s knjigo«. Malo smo »zrasli« že prvo uro, ko smo pri pouku slovenščine brali vsak svojo najljubšo knjigo. Po pol ure branja smo v jedilnici pojedli malico, ki so nam jo pripravile skrbne kuharice.

Po prihodu nam je ga. knjižničarka povedala nekaj splošnih podatkov o knjižnici in nam predstavila projekt. Sedmošolke in sedmošolci smo letos prejeli knjigo Reformatorji v stripu avtorja Boštjana Gorenca – Pižame. Preko kratkega animiranega filmčka nam je gospa predstavila oddelke Lavričeve knjižnice in nam povedala nekaj zanimivosti o njenem nastanku.

Nato smo odšli še v hišo ajdovskega zdravnika in pisatelja Danila Lokarja, kjer smo si ogledali njegovo spominsko sobo. Gospa Franka Koren nam je predstavila nekaj njegovih del, nagrad in osebnih predmetov. Med drugim tudi knjigi za Srnjaček in Na pot, ki ju je napisal za mladino. Za zbirko novel Sodni dan na vasi je prejel Prešernovo nagrado, ki je uokvirjena in na ogled vsem obiskovalcem.

Ob koncu kulturnega dne smo obiskali še muzejsko zbirko, kjer smo si ogledali zbirko fosilov ter razne ostaline iz rimskih časov, ki so jih našli na območju Castre.

V šolo smo se vrnili polni vtisov, ki jih ponuja malo, a zgodovinsko zelo bogato mesto – Castra.

Rebeka Koren

(Skupno 114 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...