Ledene skrivnosti naših jam

“Odledenitev kulturne dediščine”

Program naše turistične naloge bomo predstavili na turistični tržnici v Mercator centru Koper 10. 4. 2018,preberete pa si jo lahko na povezavi Ledene skrivnosti naših jam.

V šolskem letu 2017/18 sta Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo razpisala 32. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema letošnjega festivala je Kultura in turizem. Članice turističnega krožka smo v naših krajih odkrile že pozabljeno kulturno dediščino – ledarstvo – in zato pripravile turistični program LEDENE SKRIVNOSTI NAŠIH JAM, s podnaslovom »ODLEDENITEV« KULTURNE DEDIŠČINE.

Pripravile smo privlačen in raznolik kulturni program rezanja in prevoza ledu. Spoznali boste, s čim so se preživljali naši predniki. Obiskovalcem ponujamo posebno doživetje: odkrivali bomo skrite kotičke planote Nanos, spustili se bomo v ledenico, lomili bomo led, poskusili se bomo kot furmani in na koncu uživali v kulinariki naših krajev. Program je zelo aktiven, obiskovalci niso le gledalci, temveč jih vključimo v dejavnost samo. Pomagajo nam pri rezanju, dvigovanju in prevozu ledu. Tako spoznajo, kako težaško in nevarno je bilo to delo. Ta običaj kulturne dediščine in avtentično izkušnjo pa naši obiskovalci spoznajo v čisti in neokrnjeni naravi.

Ledarstvo je bilo značilno za naše kraje – planoti Nanos in Trnovski gozd. V našem turističnem programu vas popeljemo po Nanosu. Najprej na enourni pohod od Abrama do ledenic Malega vipavskega ledenika in Slapenskega brezna. Tam se spustimo v brezno. Sledi pohod do Velikega vipavskega ledenika, kamor se spustijo vipavski planinci, nam odlomijo kakšen kos ledu, ga dvignemo in naložimo na voz. Skrbno ga obložimo s smrečjem in listjem, da se nam ne more taliti. V preteklosti so furmani vozili led v gostilne v Trst, mi pa bomo naš program – to pot skrajšali in prišli le do Turistične kmetije Abram. Tam si bomo na ledu ohladili pijačo, v gostišču pa nam bodo pripravili furmansko malico.

(Skupno 162 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...