Šahovski krožek

»Šah je športna panoga, igra, umetnost in znanost, predvsem pa šola za življenje. Igranje šaha ima za otroke številne prednosti in koristi. Uči discipline, potrpežljivosti in vztrajnosti. Krepi tako njihove kognitivne kot motorične sposobnosti. 

Z igranjem šaha se otroci naučijo reševanja problemov in strateškega razmišljanja. Igra jim omogoča tudi razvijanje drugih socialnih veščin, kot so potrpežljivost, upoštevanje in spoštovanje pravil, hkrati pa otroci skozi igro krepijo svojo samozavest, ki temelji na znanju in uspehih. 

In kar je pri šahu najboljše, je to, da je zanimiv za vse generacije. Igre se lahko naučijo že štiriletniki in jo igrajo s svojimi vrstniki, starši ali dedki in babicami. Za šah niso potrebna predhodna znanja ali veščine, le dobra volja in želja po odkrivanju nečesa novega. Zato so otroci, ki so po naravi izjemno radovedni, še najbolj primerni za usvajanje te čudovite igre.«*

Z namenom našim učencem ponuditi čim več kvalitetnih vsebin in dejavnosti, ki jih bodo pritegnile in zaposlile,  smo v letošnjem šolskem letu na šoli, med drugim, učencem ponudili  šahovski krožek, ki poteka enkrat tedensko, dve zaporedni šolski uri. Vanj se lahko vključi vsak učenec, ki želi igrati šah. Zgodilo se nam je nepričakovano in tega smo zelo veseli.  V krožek se je namreč vključilo okrog 40 učencev, ki ga redno obiskujejo. Naši najmlajši se igranja šaha z navdušenjem učijo tudi v podaljšanem bivanju in v podružnici Podkraj. Pogovori o šahu so na šoli postali del vsakdana. Nekaj naših najstnikov se je vključilo v Šahovsko društvo Čaven Ajdovščina, kjer pridno šahirajo tudi ob vikendih, se udeležujejo turnirjev in nabirajo točke ter se vzpenjajo na lestvici šahistov Šahovske zveze Slovenije.

V februarju smo se z ekipo starejših učencev v Desklah udeležili regijskega ekipnega šahovskega tekmovanja, si priborili srebrno medaljo in uvrstitev na državno šolsko ekipno prvenstvo v šahu, ki se je marca odvijalo v Kranju in kjer so fantje dosegli odlično 16. mesto.

Prejšnji teden smo na šoli izvedli šolsko šahovsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo kar 47 učencev naše šole.

Tekmovanje je potekalo v treh kategorijah: do 10 let, do 12 let in do 15 let. Prva mesta v svojih kategorijah so si prislužili: Tobija Črnigoj, 1. r., Podkraj, Matevž Pregelj, 6. r., in Izak Grmek, 7. razred. Čestitamo!

Naš šahovski krožek pa ni samo učenje postavljanja šahovskih figur, šahiranje, dokazovanje in tekmovanje. Je več kot to. Je povezovanje, prostovoljstvo, podpora, smeh, izzivi, skrb za drugega, padci in ponovni vzponi. Pri tedenskih srečanjih dokazujemo, da se na šoli, kljub medsebojni različnosti, lahko prijateljsko in s spoštovanjem povezujemo.

Mentorji šahovskega krožka: Pavel Makovec, Peter Vidmar in Nives Žibrik

* https://www.bibaleze.si/malcek/sah.html

(Skupno 212 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...