Mednarodna konferenca Gozd – najlepša in najboljša učilnica

Učiteljice naše šole smo se udeležile mednarodne konference Gozd – najlepša in najboljša učilnica. Konferenca je potekala v domu CŠOD v Bohinju, kjer so se zbrali strokovnjaki vseh področij, zainteresirani za poučevanje na prostem in izkušenjsko učenje. Na konferenci smo raziskovali različne načine, cilje in pristope uporabe narave pri učenju na prostem, v gozdu. Poskušali smo vzpostaviti mrežo sodelovanja in prenašanja znanja med različnimi institucijami na mednarodnem in državnem nivoju.

Tema konference je temeljila na splošno privzetem spoznanju o poučevanju na prostem/gozdu, da doživljanje, spoznavanje in raziskovanje narave pozitivno stimulira učni proces posameznika. Razmišljali smo o štirih vsebinskih sklopih v predavanjih in delavnicah: gozd kot najlepša in najboljša učilnica, gozd kot inovativno učno okolje, didaktika poučevanja na prostem in doživljanje gozda.

Odlični tuji predavatelji iz Finske, Anglije in Češke so nas navdušili z novimi pristopi in inovativnimi idejami za poučevanje na prostem. V soboto zvečer smo se udeležili okrogle mize, na kateri so sodelovali predstavniki  Gozdarskega inštituta, Zavoda za gozdove, Pedagoške fakultete, direktor CŠOD in tuji predavatelji. Poudarili so pomen pouka na prostem pri celostnem razvoju otroka in mladostnika.

Katja Turk Medvešček

(Skupno 425 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...