Turizmu pomaga lastna glava

naslovnicaV šolskem letu 2015/16 sta Turistična zveza Slovenije in  Zavod RS za šolstvo razpisala 30. državni festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema letošnjega festivala je Zeleni turizem. Člani turističnega krožka smo našo nalogo naslovili GREMO V NARAVO PO ZNANJE IN ZABAVO ter podnaslovom NAM BO LEPO, HUDIČKU PA HUDO.

V naši nalogi vas popeljemo po gozdu, ki se nahaja v bližini naše šole. Pripravili smo gozdno učno pot, ki je razdeljena na pet postankov, na vsakem od njih pa spoznamo eno pravilo gozdnega bontona, eno žival, uporabimo eno čutilo  in izvedemo eno aktivnost. Po poti se veliko novega naučimo o naravi, gozdu, gozdnih živali, pa tudi zabavamo se, izdelujemo razne stvari iz naravnih materialov, si ogledamo pravljico in poskusimo svoj čaj. Gozd bomo skušali občutiti z vsemi petimi čutili: vonjem, vidom, sluhom, tipom in okusom.

Program smo prilagodili za mlajše in starejše učence. Pot mlajših učencev je obarvana pravljično. Po poti jih vodijo kažipoti, na katerih je Javorov hudiček. Ta se po ljudskem izročilo potika po naših gozdovih, okoliški kmetje pa ga večkrat ukanijo. Na zadnji točki naše poti odigramo tudi pravljico O prebrisanem kmetu in hudičku. Mlajše otroke o gozdnem bontonu učijo živalice-lutke: srna, medved, jazbec in jež.

Starejši učenci se odpravijo na pot sami s pomočjo koordinat in GPS-om. Želeli smo, da bodo po poti čim bolj aktivni. Na začetku poti dobijo navodila s koordinatami vseh petih postankov. Pri vsaki točki najprej poiščejo list z navodili ter izvedejo vse zahtevane aktivnosti. Slednje jih bodo prisilile v uporabo vseh čutil. Tako bodo gozd in naravo resnično občutili. V gozdno učno pot smo vključili sodobne elektronske naprave, da bi v naravo pritegnili tudi učence, ki jih tehnologija privlači.

Program bomo predstavili na turistični tržnici v Mercator centru v Kopru, nalogo pa si lahko preberete na spodnji povezavi.

GREMO V NARAVO PO ZNANJE IN ZABAVO

(Skupno 62 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...