Kulturni praznik na naši šoli

Na predvečer slovenskega kulturnega praznika, 7. 2. 2017, smo na Osnovni šoli Col dogodek obeležili z živahno umetniško govorico. Večer so obarvali Ženski pevski zbor Marjetice iz Podkraja z zborovodkinjo Alijano Trošt Rupnik, mlade glasbenice in glasbeniki: Lia Bajec (harfa), Manca Bajc (flavta), Jure Puc (klarinet) in Neja Fabčič (saksofon) in učenci izbirnega predmeta gledališki klub pod mentorstvom Svetlane Bušen. Slavnostna beseda je letos pripadla fotografu in rojaku Mateju Peljhanu. Ob tej priložnosti smo odprli fotografsko razstavo, avtorja Mateja Peljhana, z naslovom Mali princ. S serijo fotografij o Luki, dečku z mišično distrofijo, je avtor leta 2013 doživel izjemen odziv svetovne javnosti. Razstavo, ki je na ogled v prostorih šole, je pripravila in predstavila likovna pedagoginja Silva Karim.

Svetlana Bušen

FOTOGRAFIJE MATEJA PELJHANA V PROSTORIH COLSKE ŠOLE

Poseben poudarek pa smo organizatorji proslave namenili fotografski razstavi Mateja Peljhana.

01The Creation of Man1mMatej Peljhan se je rodil leta 1967 na Colu. Pri desetih letih je doživel hudo nesrečo, zaradi česar je ostal brez ene roke in enega očesa. Leta 1992 je diplomiral iz psihologije in nato končal še specialistični študij iz klinične psihologije. V svojem poklicu se osredotoča na delo z otroki s posebnimi potrebami. S fototerapijo ponuja otrokom s posebnimi potrebami nove možnosti za ustvarjanje in krepitev njihove samozavesti.

S fotografijo se ukvarja šele od leta 2009, vendar je v tem času doživel izjemne uspehe. Imel je vrsto samostojnih razstav, tako doma kot v tujini. Za svoje delo je prejel vrsto nagrad. Leta 2015 mu je umetniški svet FZS podelil naziv mojster fotografije. Kot žirant pogosto sodeluje na različnih fotografskih natečajih. Živi v Ljubljani, je poročen in oče treh otrok.

V fotografijah Mateja Peljhana čutimo močna simbolna sporočila. Umetnik jih doseže z igro kontrastov: med svetlobo in senco; med čistimi linijami arhitekturnih ambientov in organskimi oblikami živih bitij, vključenih v prostor; med velikim in majhnim; med enakomernim ritmom in bitjem, ki ta ritem preseka; med resničnim življenjem in zlaganostjo oglasnih sporočil … Včasih se nam zdi, da veje iz njegovih del tišina in spokojnost, drugič ironija in prikriti humor. V likovno formalnem smislu nam Peljhan razkriva obilico likovnega znanja in osebne senzibilitete. To se izraža v izjemnem smislu za kompozicijsko gradnjo, obliko in prostor.

matej_peljhan_mali_princLeta 2013 je s fotografsko serijo Mali princ doživel izjemen odziv svetovne javnosti. To je zgodba o Luki, dečku z mišično distrofijo, ki se nas dotakne z globoko sporočilnostjo.  Zgodba je hkrati sporočilo vsem, da je pobeg v imaginarni svet nekaj povsem običajnega, celo koristnega.  Luka se na zadnji fotografiji vrne na voziček, poleg vozička ga čaka prazen list papirja in svinčniki, kar ponuja ponoven obet za pobeg v domišljijo.

O fotografskem opusu Mali princ so poročali mnogi svetovni mediji, število internetnih ogledov je seglo v milijone, na več spletnih portalih pa so serijo umestili celo v izbor najbolj ganljivih fotografij v zgodovini. Kot scenarist in režiser je zgodbo o dečku z mišično distrofijo posnel v obliki istoimenskega kratkega dokumentarno-animiranega filma in zanj na 18. Festivalu slovenskega filma 2015 prejel vesno za posebne dosežke.

Ob fotografijah Mateja Peljhana nas prevzame likovna izčiščenost in natančna dovršenost posameznih kompozicij. Dotakne se nas plemenita človečnost in duhovna izkušnja avtorja, ki ustvarja občutje, da je to, kar nam izraža, brezčasno in večno.

Razstavo fotografij Mateja Peljhana si lahko na Osnovni šoli Col ogledate še do 24. februarja 2017. Ogled je možen vsak dan v času pouka med 7. In 15. uro.

Silva Karim

(Skupno 215 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...