Izlet v rudnik živega srebra

IZLET V IDRIJSKI RUDNIK

Konec letošnjih počitnic sem z očetom, mamo in bratom Domnom odšel v Idrijo. Odločili smo se, da si ogledamo rudnik živega srebra. Na hodniku muzeja je maketa rovov. Mi smo si ogledali Antonijev rov. Najprej pa smo šli v multimedijsko dvorano, kjer smo si ogledali kratek film o rudniku in življenju rudarjev. Živo srebro so v Idriji odkrili okoli leta 1500. Rudo so kopali približno petsto let.

Pred vstopom v Antonijev rov  so nam dali zaščitne čelade in jope. V rudniku je hladno in prepišno. Del rova sem si lahko ogledal tudi jaz, saj je dostopen za invalide. Le na vhodu je previsoka stopnica, zato so me morali dvigniti skupaj z vozičkom.

Vodič nam je med potjo razlagal o delu v rudniku. Rudarji so kopali najprej ročno, potem pa so si pomagali s stroji. Zvečer so zaminirali, počakali čez noč, da se je prah polegel,  in potem čez dan kopali material. Nalagali so ga v vozičke.

Delo rudarjev je bilo zelo težko, nevarno in zdravju škodljivo. Prah, ki so ga vdihovali, je vseboval težke kovine. Rudarji so zato velikokrat zbolevali in umirali. Preden so šli na delo, so se ustavili v kapeli sv. Trojice, ki smo si jo tudi ogledali. Priporočili so se sv. Barbari in sv. Ahacu, da bi dobili kaj rude in se varno vrnili na površje.

Živo srebro je edina kovina, ki je pri sobni temperaturi tekoča. Je zelo težka, saj celo železo plava na njej. Ko so rudo pritovorili na površje, so jo drobili na manjše kose in jo nato žgali. Temperatura peči je bila okrog 6000 C. Živo srebro je hlapelo in se na hladnem ponovno zgostilo. Cena živega srebra je zelo nihala. Višja je bila v času svetovnih vojn.

Vodič nam je povedal, da so rudarji verjeli v jamske škrate Perkmandeljce. Če so bili prijazni z njim, jim je potrkal po steni, kjer je bilo živo srebro.

Rudnik živega srebra v Idriji je drugi največji na svetu. V 500 letih so izkopali okoli 700 kilometrov rovov in zvozili ogromne količine materiala. Leta 1988 so se odločili, da bodo rudnik postopoma zaprli. Leta 1994 je bil preurejen v muzej in dostopen za oglede.

V rudniku mi je bilo zanimivo. Veliko sem se naučil, vendar rudar ne bi želel biti. Njihovo delo je preveč težko in nevarno.

(Skupno 301 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...